Written by Ervaren

Inspiratieavond

Søren Kierkegaard over liefde en intimiteit.

Op deze tweede Aphrodite Inspiratieavond ontsluit Kierkegaard-kenner Geert Jan Blanken wijsheden van deze Deense filosoof over liefde en intimiteit.

Wat kun je over liefde en intimiteit leren van Søren Kierkegaard? Wat zou een Deense filosoof uit de 19e eeuw, die zijn verloving verbrak en daarna nooit meer een partner zocht voor zinnigs kunnen melden over ons 21e eeuws relatie-gedoe? 

Verrassend genoeg opvallend veel. Zijn filosofische overpeinzingen hebben rechtstreeks te maken met het dagelijks leven, en sporen je altijd aan om in beweging te komen. Niet in de laatste plaats als het over liefde gaat. Kierkegaard heeft een fijn psychologisch oog voor wat ons daar allemaal bij in de weg kan zitten. Over twee mensen die wat langer bij elkaar zijn schrijft hij:

Ze schamen zich haast voor elkaar vanwege die aaneenrijging van onbeduidendheden. Ze verlangen er misschien wel naar elkaar te verstaan, maar ze kunnen elkaar niet echt te spreken krijgen, juist omdat ze daar iedere dag de gelegenheid toe hebben. En naarmate de gelegenheid dan onbenut voorbijgaat, wordt het moeilijker zich naar elkaar te openen.

Dan zoekt de een de fout bij de ander, en in plaats van een oprechte uitwisseling drijft het misverstand zijn treurige tussenhandel en verwijdert hen van elkaar in een sfeer van verdachtmaking en wantrouwen door een stekelig en onbezonnen gedrag, door een korte verzoening die de ziekte zelfs voedt. Terwijl ze misschien toch nog van elkaar houden.

Geert Jan Blanken (1957) studeerde wijsgerig-historische Pedagogiek aan de Vrije Universiteit. Als Kierkegaard-kenner schrijft hij over de inzichten die hij opdoet uit de werken van de Deense denker.

WAAR: School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar (dichtbij Deventer)
WANNEER: Woensdag 20 november, inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00
TOEGANG: 15 EURO (incl. koffie/thee en infoboekje)

Meld je aan via onderstaand formulier:

Aphrodite vertelt verhalen over liefde, intimiteit en seksualiteit.
Verhalen die inspireren, prikkelen en zin geven.

Aphrodite Magazine is in ontwikkeling,
houd onze site in de gaten!

Aphrodite is een initiatief van Nachtzon Media

Last modified: